IMPRESSIE

FOLLIE: RE-SHAPE

Xpeditie Blauwestad
Blauwestad bestond in 2015 tien jaar en dat werd gevierd met een gloednieuw festival.
Gedurende tien dagen werd het gebied volgebouwd met tijdelijke bouwwerken en kon er
gekampeerd worden op de vrije kavels. Er was muziek, theater en ander vertier.
Blauwestad werd omgetoverd tot  een tijdelijke stad met ongekende mogelijkheden. Ter
inspiratie stonden er al enkele bijzondere bouwwerken en één van die bouwwerken is
ontworpen en gebouwd door Jack van der Palen (van Archiview) en Isabel Friederichs.

Follie: Re-shape
Archiview is altijd op zoek naar mogelijkheden en eigenschappen van materialen. De
opdracht van Xpeditie om een huis van afval te maken past hier goed in. Afval hebben
we niet meer. Maar hoe geef je de nieuwe grondstoffen een tweede leven? De opdracht
werd een zoektocht in twee richtingen. Vormentaal in een open ruimte met
onorthodoxe bouwmaterialen.

Een experiment naar vorm, zo zou je deze follie kunnen omschrijven. Architect Jack van
der Palen en interieurarchitect Isabel Friederichs zijn op zoek gegaan om op een
eenvoudige manier een vrije, dubbel gekromde vorm te bouwen die uitbreidbaar en
hervormbaar is. De locatie is een plek met een fundering van betongranulaat tegen het
hennepveld aan. De ringenconstructie is de basis van de vorm en speelt met het landschap.
Het maakt als vanzelf ruimtes. Als je binnen de constructie staat dan ervaar je het
landschap sterker doordat het door de ringen word ingekaderd. Maar ook buiten de ringen
ervaar je routing en ruimtes. Het is een vorm die je wilt onderzoeken en beleven.

De uit ringen bestaande constructie maakt het mogelijk om aan al bovenstaande wensen
te voldoen. Deze ringen bestaan uit buizen en koppelingen die voor vloerverwarming
worden gebruikt. De verbindingen tussen de ringen zijn gemaakt met slangklemmen. De
constructie zou een drager kunnen zijn van verschillende soorten (afval)materialen die als
huid zouden kunnen dienen. De ‘bomen’ in en rondom het bouwwerk bestaan uit palen en
volkern stroken. De wind zorgt in samenwerking met de bomen en de constructie voor een
bijzondere beleving, omdat het bouwwerk en zijn bomen meebewegen. Dit levert een mooi
dynamisch beeld op.

Het bouwen was een ontwikkelmodel. De maquette gaf een richting voor de mogelijkheden.
Door te bouwen leer en experimenteer je. Hierdoor is het model verschillende keren in
vorm en materialisatie veranderd tot het moment dat alles op zijn plek viel en het goed was.
Maar met een kleine ingreep is de vorm steeds opnieuw eenvoudig te veranderen. Hierdoor
blijft het een ontwerp in ontwikkeling: duurzaam, recyclebaar en dynamisch.

Opdrachtgever:
Xpeditie Blauwestad

Architecten:
Jack van der Palen
Isabel Friederichs

Bouwteam:
Jack van der Palen
Isabel Friederichs
Marc van Zanten
Erik de Boer
Richard van Dinther

Sponsoren:
Wavin
Technische Unie
Virol

Isabel Friederichs | Interieurarchitect